Sex og rus i kombinasjon forbindes ofte med grenseløs seksuell adferd og overgrep. Være seg russen som nå har høysesong på medieoppslag om overstadige berusede russejenter og utnyttende russegutter, såkalt voldtektsdop, eller chemsex-miljøer hvor sex sprites opp med rekreasjons dop.

 

Vi trenger en tilnærming som ikke svartmaler situasjonen men vekter skadereduksjonstilnærming, var derfor budskapet da Foreningen for tryggere ruspolitikk (FTR) og Helseutvalget inviterte til debatt om nettopp sex og dop.

I debatten deltok Linn Myrdal, PolyNorge, Aleksander Sørlie fra Skeiv Ungdom og britiske David Stuart fra 56 Dean Street, som er en helseklinikk for hivpositive og skeive menn, og befinner seg i hjertet av Soho, London.  

Snakk om sex

Linn Myrdal, leder for PolyNorge – eller the national slut, som hun ifølge henne selv blir titulert blant venner, mener at man snakker altfor lite om sex.

- Noen mener at samtykke er usexy, det mener ikke jeg, sa Myrdal.

Myrdal peker på at man har mye å lære av kink-sexmiljøer som BDSM-miljøer og andre, når det gjelder samtykke og debrifing.  Når variabler som blant annet smerte, dominans og underordning inngår, er det viktig at man snakker sammen både før og etter aktivitetene.

- At man vil ha sex betyr ikke at man er åpen for alt og alle, man kan også bli voldtatt på swingers-fest, sa Myrdal.

Men gir rus samtykkekompetanse?

Ja, mener både Aleksander Sørlie og Linn Myrdal, som også peker på at rus ikke nødvendigvis bare er skadelig. Tatt med rusvett kan det også være et fint middel for å håndtere egen kropp og tørre å nyte sex.  

- I stedet for å hevde at man er forført av et dopet selvbilde, kan det også være sånn at rusmidler hjelper en til å sette pris på en kropp man har imøtegått med selvkritikk gjennom mange år, sa David Stuart.

Rusmidler og seksuell nytelse

David Stuarts hovedmelding var imidlertid at når sex og rus kombineres er det viktig med ruskompetanse om hvordan de ulike rusmidlene påvirker personligheten og dermed også den seksuelle adferden.

Det er for å si det sånn, stor forskjell på å ha sex med en talkative kosepus på meow-meow og en never ending stå på Crystal Meth.  

Stuart er også mannen bak begrepet chemsex, som inngår i hans øvrige repertoar som forsker, kliniker, underviser og politisk aktivist på feltet hiv, sex- og dopkulturer blant skeive menn.    

- Jeg skapte begrepet fordi jeg ville beskrive noe som var annerledes enn andre ruskulturer, formidlet Stuart til publikum.

Chemsex beskriver ruskulturer, hovedsakelig menn som har sex med menn, hvor ingrediensene er oppkvikkende og euforiserende designer drugs som Crystal Meth (metamfetamin), mephedrone, også kalt meow-meow, hvit magi, meph m.m., og GHB/GBL.

Drogene gir hver på sin måte, spesiell seksuell nytelse, eller man kan piffe opp med cocktail av flere sorter. I disse miljøene kan det være personer som har rusproblemer, men hovedsakelig er det rekreasjonsbrukere.

Stuart peker på at det er mange konsekvenser både knyttet til farlig mix av dop. GHB/GBL og alkohol kan skape farlige overdosesituasjoner. Dopbruken kan gjøre at man er uforsiktig når det gjelder bruk av beskyttelse, og spesielt i en gruppe der smitteprevalensen er høy, som den er når det gjelder hiv blant menn som har sex med menn. Dernest kan det oppstå problemer knyttet til mental helse som en følge av for høyt dopbruk, nedturer etter dopbruk, rusindusterte psykoser og overgrep.  Og dopbruken kan bli ødeleggende for personer som behandler dårlig selvbilde og sexfiendtlighet

I stedet for å jobbe mot chemsex-miljøer bør man jobbe med dem for å øke bevisstheten og kommunikasjonsferdighetene for å sikre at den enkelte beskytter seg selv mener Stuart.

- Det kreves både kunnskap om virkningen av dopet og evne til å snakke om hva man har inntatt og hvordan det kan påvirke seksuell performance så vel som adferd, sa Stuart, og tok publikum med på en meget performativ presentasjon av rusmidlenes ulike effekter.       

Han ønsket seg også en Grindr-veileder.

- Jeg hadde min seksuelle debut på et toalett, en erfaring som jeg deler med mange andre skeive menn i min generasjon og det var ikke udelt positivt, sa Stuart.

- I dag har nettdating apper som Grindr åpnet en ny verden for skeive menn. Man kan orientere seg i et nytt land eller ny by uten å ha kjennskap til miljøer eller steder å besøke. Men jeg skulle ønske at det fulgte en veiledning med Grindr om dop- og sexvett.

Inntil det kommer kan man følge rådene som 56 Dean Street streker opp, eller følge Stuarts egen chemsex omsorgsplan.

Les også Sex, drugs and parties