Ingen styrer livet sitt etter straffeloven
Kriminalisering av sexkjøp vil neppe gjøre livet bedre for prostituerte kvinner, mener Norges fremste forsker på feltet.

(Først publisert: Dagavisen 12.04.2007)

– Det er en skummel argumentasjon at forbudet mot sexkjøp har virket bra i Sverige og at det derfor vil være bra her, sier May-Len Skilbrei, forsker i Fafo med prostitusjon og menneskehandel som spesialfelt. Som mange andre som forsker på eller jobber med prostituerte, ønsker hun ikke et lignende forbud i Norge.
– Ingen styrer livet sitt etter straffeloven, faktisk tror sikkert mange av kundene at sexkjøp allerede er forbudt, uten at det hindrer dem, mener hun.

Mer synlig
At folk flest legger mer merke til sexkjøp- og salg nå enn tidligere betyr ikke at omfanget har blitt større. Ifølge Prosenterets registreringer ligger antallet prostituerte i Oslo stabilt rundt 1.400. I fjor var omtrent 70 prosent av disse utenlandske, og en tredel kom fra Nigeria.

– Vi tror at det ikke har blitt flere prostituerte i Norge og at de som er i prostitusjon ikke får flere «turer». Det som derimot har endret seg, er hvor sexhandelen skjer og hvilken hudfarge de som selger har, sier Skilbrei.
– Nå er den mer synlig. Hun peker på at omtrent tre firedeler av det norske prostitusjonsmarkedet holder til innendørs og at et forbud neppe vil ha mye å si for dette sexsalget. Hun trekker også fram at for norske prostituerte kan det å selge fra leiligheter være tryggere, mens situasjonen gjerne er omvendt for de utenlandske kvinnene.
– Hvis man har noe å skjule holder man det skjult, sier hun.

– På gata kommer kvinnene lettere i kontakt med norsk hjelpeapparat og politi, og det er lettere å snakke med andre kvinner. Kundene vil heller ikke kunne oppføre seg som de vil når salget skjer åpenlyst.

Uklar effekt
I Sverige, som innførte et forbud mot sexkjøp i 1999, er det kundene som skal være målet, ikke de prostituerte. Her har det vært gateprostitusjonen man vil til livs, men massiv overvåking av kvinnene har vært et viktig virkemiddel. Straffereaksjonene har vært forelegg på åstedet, men for å kunne skrive ut disse er det nødvendig med en tilståelse.

– Sverige har ønsket å komme holdningene til sexkjøp til livs, noe som kanskje kan skje på lang sikt. I Norge blandes denne prinsipielle holdningen sammen med forestillingen om at det har blitt så mye bedre i Sverige nå. Det vet vi imidlertid ikke mye om, sier Skilbrei.



12.04.07
Denne artikkelen har blitt sett 1837 ganger
<< tilbake