<< tilbake

Her finner du informasjon om:

Lovgivning og offentlig regulering, rettighetserklæring, mulighet til å etablere et en
mannsforetag registrering i brønnesund register, osv.


Juridisk rådgivning
I PION er vi to jurister som svarer på spørsmål og gir gratis retthjelp til deg som er sexarbeider. Ring oss på telefon 910 03 460 eller send en epost til jurist@pion-norge.no
16.10.09
Menn og transpersoner som selger sex
Debatten om kriminalisering av kjøp av sex har stort sett bare dreid seg om kvinner som selger sex. Det har handlet om at de skal være offer, uansett om de vil eller ikke. Det er også mange menn som selger sex, eller som jobber med sex i filmindustrien osv.
07.01.09
Bill
In November 2008, the Norwegian Parliament voted for changes in the legislation on prostitution, in effect criminalizing the purchase of sexual activity or a sexual act, by introducing a new section 202a in the General Civil Penal Code:
18.12.08
Flere ofre for menneskehandel får midlertidig oppholdstillatelse
EU/EØS-borgere med lovlig opphold og utlendinger med oppholdstillatelse utstedt av et annet Schengen-land vil nå omfattes av instruksen. Utlendinger med innvilget visum eller midlertidig arbeids- eller oppholdstillatelse i Norge, som for eksempel au pair eller studenttillatelse, kan bli omfattet av ordningen med refleksjonsperiode. Da vil imidlertid visum/opprinnelig tillatelse måtte tilbakekalles for å unngå at en person har to ulike tillatelser samtidig.

(Arbeids- og inkluderingsdep: Pressemelding, publisert 15.05.2008, Nr.: 45)
19.05.08
Høringsuttalelse om forslag om kriminalisering av sex-kjøp
PION stiller seg ikke bak forslaget om å kriminalisere seksuelle tjenester. Vi mener at høringsnotatet bærer mer preg av politisk ivrighet enn veloverveide begrunnelser. Det er etter vårt skjønn en rekke forhold som bør vurderes både i forhold til konsekvenser og omkostninger av et eventuelt forbud, og i forhold til rettsstatus og rettsbeskyttelse av selgersiden i prostitusjonsrelasjonen. I vurdering av innføring av et nytt straffebud kan ikke kriminalisering være et mål i seg selv, og myndighetene bør vurdere om man ikke kan få en like god eller bedre effekt med andre og mindre inngripende virkemidler enn straff for å redusere prostitusjonsmarkedet.
11.10.07
Prostitusjonslovgivning i Norge
Det er ikke forbudt å selge eller kjøpe seksuelle tjenester i Norge så fremt transaksjonen skjer mellom voksne mennesker. Å kjøpe seksuelle tjenester av personer under 18 år er i følge straffeloven § 203 forbudt. Straffelov § 202 regulerer virksomhet relatert til sexsalg. Det er forbudt å tjene penger på andres prostitusjon: å fremme prostitusjon, samt leie ut lokaler og annonsere for denne typen virksomhet. I tillegg er prostitusjon regulert gjennom straffelov § 224, den såkalte menneskehandel paragrafen, der utnyttelse i prostitusjon inngår som ett av flere elementer i definisjonen av menneskehandel.
06.11.06
Tips för hur sexarbetare undviker och botar utbrändhet
Av Annie Sprinkle

Om du är en sexarbetare eller planerar att bli en, kom ihåg:
06.11.06
Rettighetserklæring
Bakgrunn for erklæringen om rettigheter for sexarbeidere i Europa

Som svar på en økende undertrykkende lovgivning og politiske tiltak over hele Europa, gikk en liten gruppe sexarbeidere og allierte i Nederland sammen i 2002 for å organisere en konferanse for å gi sexarbeidere en stemme. Denne lille gruppen oppfordret sexarbeidere, sexarbeidsprosjekter, og sexarbeider aktivister over hele Europa om å slutte seg til dem. En organisasjonskomité ble nedsatt hvorav de fleste var sexarbeidere. På bakgrunn av denne komiteen ble Den Internasjonale Komité for Rettigheter til Sexarbeidere i Europa (ICRSE), dannet for å skaffe midler og være vertskap for konferansen.

Komiteen bestemte at konferansen ikke bare skulle gi sexarbeidere en stemme, men også å utruste dem med redskap som skulle kunne brukes i forsvar av deres rettigheter over hele Europa. Å danne allianser med organisasjoner som drev med menneskerettigheter, arbeidsrettigheter og migrasjon. En av redskapene komiteen ønsket og utvikle var en erklæring om sexarbeideres rettigheter i Europa - konstituert av sexarbeidere og internasjonale menneskerettighetseksperter. Utdype brudd på rettigheter til sexarbeidere i Europa, fastsette sexarbeideres rettigheter gjennom den nåværende lovgivning, videre å identifisere tiltak som kan tas av statene for å respektere,beskytte, og oppfylle sexarbeideres rettigheter.
25.10.06