Hemmelige spanere skal knuse hallikene
Hundrevis av utenlandske prostituerte er avhørt, og over 30 saker etterforsket. Men ingen bakmenn er tiltalt for menneskehandel. Nå skal en ny gruppe politispanere knekke halliknettverkene i Oslo.

STOP, Oslo-politiets nye spesialgruppe mot trafficking, ble lansert med stor mediedekning i går. Men medlemmene av den nye gruppen skal holdes skjult fra offentligheten, forklarer polititopp Iver Stensrud til Dagsavisen.

– Etterforskerne må skjermes og være litt hemmelige for å kunne jobbe sivilt. Metoder som spaning, telefonavlytting og hemmelig ransaking vil bli benyttet for å avsløre bakmenn, sier Stensrud.

Den nye spesialgruppen vil bestå av tolv etterforskere og spanere. Ved behov skal de få bistand fra resten av seksjon for organisert kriminalitet og håndplukkede politiadvokater.

Ikke tillit til politiet
Gruppens leder skal i likhet med resten av etterforskerne skjermes, men det faglige ansvaret skal ligge hos politioverbetjent Øyvind Nordgaren. Han har i praksis ledet mye av arbeidet mot trafficking i Oslo-politiet de siste årene, og er nettopp tilbake fra seks måneder ved det europeiske politiorganet Europol.

– Dette er vanskelige saker. Kvinnene har ikke tillit til politiet og våger ikke vitne mot bakmenn. Langsiktig jobbing i miljøet og internasjonalt samarbeid er avgjørende, sier Nordgaren til Dagsavisen.

Flere hundre utenlandske prostituerte er så langt avhørt i saker hvor det var mistanke om menneskehandel. Uten at det har ført til noen tiltaler for menneskehandel.

Det siste året er en nordmann tiltalt for hallikvirksomhet av litauiske kvinner, en sak som skal opp i retten snart, og en polakk er dømt for det samme. Oslo-politiet har også bistått tsjekkisk politi i opprullingen av en liga som i sommer sendte mellom 20 og 30 prostituerte til Norge. Fem saker er under etterforskning, men Nordgaren vedgår at det totalt er blitt få tiltaler.

Press fra regjeringen
Det vil Oslo-politiet rette på med den nye gruppen. Til tross for at langt mer prostitusjon foregår i Oslo, har nemlig politiet i Bergen og Trondheim kommet lenger i å bekjempe menneskehandel og stille bakmenn og halliker for retten.

Etter det Dagsavisen kjenner til har justisminister Knut Storberget (Ap) vært en aktiv pådriver i kulissene for å få Oslo-politiet til å opprette den nye spesialgruppen.

For å knekke halliknettverkene får politiet tilgang til bruk av utvidede metoder, som såkalt kommunikasjonskontroll. For å bruke det må lovbruddet ha en strafferamme på minst ti år, noe som innbærer at politiet må bevise at det er snakk om menneskehandel eller organisert kriminalitet utført av en gruppe.

Nå har Oslo-politiet fått instruks fra riksadvokat Tor-Aksel Busch om å bruke metodene aktivt, selv i saker der det til slutt ender med hallikvirksomhet, som har en strafferamme på fem år.

– Ved skjellig grunn til mistanke om menneskehandel kan politiet bruke utvidede metoder, og kommunikasjonskontroll er veldig sannsynlig, sier Busch til Dagsavisen.

Menneskehandel er mye vanskeligere å bevise, så lenge de prostituerte ikke vil vitne. Men Nordgaren forteller at riksadvokaten har gitt politiet beskjed om å ikke bli skuffet om det bare ender med halliktiltale, så lenge bakmennene blir dømt.

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren har det faglige ansvaret i den nye spesialgruppen.

04.01.07
Denne artikkelen har blitt sett 2025 ganger
<< tilbake