Hvorfor vil man oss så vondt?
PROSTITUSJON. Utgangspunktet for et forbud mot kjøp av seksuelle tjenester er redsel og fordommer om salg av seksuelle tjenester og menneskehandel.

Janni Wintherbauer, PION - Prostituertes Interesseorganisasjon i Norge
Isabella Lund, SANS - allianse for sexselgere og allierte i Sverige
Maj Christensen , VIP Lounge - nettverk for og av sexarbeidere, sexkjøpere og allierte i Danmark

(Først publisert: Aftenposten, 26.08.07)

Lover finnes alt.

Lovforslaget som vil forby kjøp av seksuelle tjenester i Norge er ikke et forslag om en lov mot menneskehandel, det er et lovforslag mot salg og kjøp av seksuelle tjenester, mot avtaler mellom voksne, samtykkende individer. Det finnes det allerede lover mot menneskehandel, seksuelle overgrep og voldtekt i Norge i dag.

Hva ligger bak saken? Har man tatt utgangspunkt i likestilling og menneskerettigheter for alle? Nei, utgangspunktet er redsel, ukyndighet og fordommer om salg av seksuelle tjenester og menneskehandel.

Innbilt vold mot kvinner.

Kommer lovforslaget fordi visse feminister har et bilde av prostitusjon der man ser innbilt symbolsk vold mot kvinner? Eller er det fordi man ikke vil at det skal gå noen horer på Karl Johan? Vil den norske befolkningen at man skal lovfeste når og med hvem det er greit å ha sex med, en seksualmoral som i enkelte tilfeller skal opprettholdes gjennom telefonavlytting?

I debatten kan man ane mange forskjellige grunner til hvorfor noen vil innføre en sexkjøpslov i Norge, men det eneste argumentet man legger frem i lovforslaget, er at man anser at etterspørselen av seksuelle tjenester muliggjør menneskehandel.

De virkelige grunnene til menneskehandel er fattigdom, arbeidsløshet og manglende kunnskap om arbeid i andre land. Dessuten skjer 75 prosent av all menneskehandel med andre formål enn seksuelle tjenester.

Menneskehandel avskyelig.

Seksuell menneskehandel er avskyelig og skal bekjempes, sexarbeidere er mer bevisst på dette enn noen andre, det er i enkelte tilfeller våre kolleger som utsettes for dette. Men den svenske loven er ikke et våpen mot seksuell menneskehandel og avskrekker ikke menneskehandlere fra å komme til Sverige.

Den samme kriminelle organisasjonen fra Estland er nå for tredje gang blitt tiltalt for menneskehandel, og halvparten av kvinnene har vært her tidligere. Hallikene har utviklet sine metoder, og det er i dag ikke like lett for politiet å skaffe beviser nok til å reise en tiltale. Det er lettere for kriminelle organisasjoner å utnytte et kriminalisert marked.

Den svenske loven slår dessuten hardt mot de mest utsatte sexselgerne og gjør det vanskeligere for dem å arbeide selvstendig. De havner ofte direkte i hendene på halliker som utnytter situasjonen mer eller mindre grovt. Dersom sexkjøp kriminaliseres i Norge vil sexarbeiderne og ofrene for menneskehandel komme til å betale en høy pris for dette, ikke våre kunder eller menneskehandlerne.

Vi som selger seksuelle tjenester, vil ha muligheten til å arbeide sikkert og trygt og under gode arbeidsvilkår som alle andre yrkesgrupper. Vi vil ikke bli utsatt for unødig risiko og vold. Vi vil ikke ha med mennesker å gjøre som forsøker å utnytte vår situasjon. Vi er derfor imot at en sexkjøpslov innføres i Norge.

Kan ikke lovstiftes bort.

Etterspørselen av seksuelle tjenester har ikke minsket, og antallet sexarbeidere har sannsynligvis økt i Sverige. Prostitusjon er et fenomen som man ikke kan lovstifte bort. Det er like uomtvistelig som at mennesker har seksuelle behov.

Er det skadelig å ha sex med ukjente mennesker? Er det skadelig å tjene penger? Nei, det er ikke skadelig i seg selv å selge sin tid, sitt selskap og seksuelle tjenester. Det som derimot skader sexarbeidere er å bli utsatt for undertrykkelse i form av fordommer, diskriminering og sosial skam.

Med en sexkjøpslov øker diskrimineringen, fordommer og stereotyper opprettholdes, og det kommer til syne et kvinnesyn hvor kvinner ses som uselvstendige og ute av stand til å bestemme over sin kropp, spesielt når det kommer til spørsmålet om sex. Et slikt kvinnesyn skader alle kvinner.

Utopiske drømmer.

Sexarbeidere trenger politiets støtte og beskyttelse, men hvordan skal vi kunne henvende oss til politiet uten å risikere å miste vår inntekt dersom vårt arbeid forutsetter politiets fravær, og politiets oppdrag er å motarbeide alt salg av seksuelle tjenester.

Det holder ikke å si at vi horer har oss selv å skylde fordi vi utsetter oss for risikoen. Det blir det samme som å påstå at kvinner får skylde på seg selv dersom de blir voldtatt hvis de har vært seksuelt utfordrende. Konsekvensen av et sexkjøpsforbud er en tilstand av retts- og forsvarsløshet for sexarbeidere.
Hvorfor vil man oss så vondt?

17.09.07
Denne artikkelen har blitt sett 2247 ganger
<< tilbake