- Ære være Fremskrittspartiet, skrev jeg for to år siden. Det kunne jeg spart meg. Ikke en gang de mest høylytte FrP-statsrådene har brukt sine retoriske evner til å beskytte sexarbeidere, skriver tidligere journalist i Aftenposten, Inger Anne Olsen, i en kommentar på Facebook.

 

Ikke lenger hore og horekunde, men selger og kjøper av sex. Kan vi noen gang komme så langt? Amnesty International har meldt seg på i kampen.

Om frivillige seksuelle handlinger mellom voksne mennesker medfører penger kontant i labben burde ikke angå andre enn de impliserte.

Slik var det i Norge i 121 år, fra 1888 til 2009. Så ble det forbud å kjøpe sex i Norge, men fremdeles tillatt å selge.

Ære være Fremskrittspartiet

En eller annen gang – men knapt før etter valget – kommer Regjeringen med sin lenge lovede Stortingsmelding om sexhandel i Norge. I utgangspunktet var både Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre motstandere av den såkalte sexkjøpsloven. Men etter at Vista Analyse for ett år siden anslo at loven har redusert prostitusjon i Norge med 20–25 prosent, er det bare Fremskrittspartiet som fremdeles er klare på at de vil fjerne sexkjøpsloven.

Ære være Fremskrittspartiet for det.

Nå har den verdensomspennende menneskerettsorganisasjonen Amnesty International meldt seg på i arbeidet med å avkriminalisere kjøp og salg av sex. For Fremskrittspartiet er det en uvant alliert. Men dersom ikke den norske grenen av Amnesty er klare om hva de mener, synker muligheten for å øve innflytelse på politikere i andre norske partier.

Om kjøp og salg virkelig har gått ned i Norge, vet vi ikke sikkert. Her, som i mange andre land, knyttes nå stadig mer av kontakten mellom kjøper og selger via internett. Og om nedgangen er reell, vet vi ikke hva som faktisk er årsaken.

Flere halliker

Uansett kan det se ut som om loven har vært med på å gjøre markedet farligere for dem som helt lovlig selger sex. Halliker var ikke vanlig i Norge før. Kriminaliseringen kan ha økt profitten for bakmenn som etablerer seg i Norge. For sexarbeiderne kan det ha ført til mer utnyttelse, mer vold og mindre frihet.

Publisert i Aftenposten 12. august 2015