I april 2013 hadde stortingsrepresentant Marit Nybakk en Interpellasjon til justis- og beredskapsminister Grethe Faremo om prostitusjon, menneskehandel, lovverk og lovhåndhevelse. Statsråden sa at politistrategien Operasjon Husløs har fått svært negative konsekvenser fordi den bidrar til å skape et dårlig forhold til politiet. Grethe Faremo pekte på at det er grunn til å tro at mange unnlater å rapportere voldshendelser fordi det kan medføre utkastelse fra leilighet, og at hallikparagrafen derfor har en mer inngripende betydning for kvinner som selger sex enn sexkjøpsloven.

 

Faremos bekymringer er ikke grunnløse, det viser rapporteringer fra forskere og tiltak; kvinner i mange prostitusjonsmiljøer opplever seg kriminalisert og føler seg utrygge. Som Fafo-forsker Anette Brunovski skriver i rapporten Erfaringer i fem prostitusjonstiltak gjennom et halvt år, melder tiltakene om vold og i mange tilfeller grov vold som rapporteres til dem, men ikke politiet. Kvinnene forklarer det med at de ikke ønsker å bli synlige for politiet. Daværende justis- og beredskapsminister tok imidlertid ikke opp at metodene som brukes i Operasjon Husløs (i Trondheim politidistrikt går det under navnet Pimp-It), innebærer en krenkelse av grunnleggende rettsprinsipp, legalitetsprinsippet, som krever at politiets handlinger skal være hjemlet i lov. Ingen skal utsettes for tilfeldig inngripen fra politiets side uten at det foreligger en lovhjemmel. Disse politiaksjonene er som forsker May-Len Skilbrei peker på i artikkelen Mellom barken og veden inngripende og har store konsekvenser for kvinnene på en rekke områder. 

Metodene som politiet bruker er ekstraordinære og innebærer provokasjon; politiet ringer og utgir seg for å være kunde og avtaler ønsket tjeneste, pris og tid for besøk på den adressen man får oppgitt. Når politiet ankommer stedet, tar de seg inn i leiligheten, fortsatt i rollen som kunde, og sjekker sexarbeiderens antrekk, om det er kondomer og glid ved sengen og andre forhold som underbygger at det kan være snakk om sexsalg, før de tilkjennegir at de er politiet. Deretter kontakter politiet utleier og krever at leieforholdet må opphøre, ofte med det resultat at selger blir kastet ut på kort varsel. Flere melder i tillegg om tap av innbetalt depositum. Politiet oppgir til utleier at det er en sivilrettslig prosess som utleier plikter å gjennomføre for egen regning, og at politiet kan være behjelpelig med å frambringe dokumentasjon på at det har foregår prostitusjon i lokalene. Ifølge politiet er formålet å hindre at utenlandske halliknettverk og menneskehandlere etablerer seg i Norge, og Operasjon Husløs og Pimp-It hevdes å være en forebyggingsstrategi. 

Å bruke forebyggingsbegrepet er strategisk fordi politiets forebyggende arbeid er hjemlet i den alminnelige handlefrihet; det vil si at politiet kan foreta seg det samme som enhver kan uten å bli straffet. Det er likevel grenser for hvor langt politiets handlefrihet strekker seg, blant annet setter EMKs artikkel 8 klare grenser for politiets handlingsfrihet. Å selge sex er ingen kriminell handling, det betyr at sexarbeidere som alle lovlydige borgere har krav på beskyttelse. Dette er derfor en sak som vår nye justis- og beredskapsminister Anders Anundsen må følge opp.